Progressive / Bifokale / 2 styrker

Progressive kontaktlinser og bifokale kontaktlinser, dækker egentlig blot over at kontaktlinsen har mere end en styrke – flerstyrkelinser. Folk med aldersbetinget langsynethed kan få korrigeret deres syn med disse linser. Lider du af aldesbetinget langsynethed og har for eksempel svært ved at læse avisen uden at skulle dreje hovedet så brillernes vinkel passer til afstanden til avisen, så kan disse kontaktlinser være noget for dig. Her følger synet med rundt, da linsen jo sidder fast på øjet, så du har nu mulighed for at læse avis, men også se på andre afstande uden at skulle dreje hovedet for at se ordentligt ud af brillerne. Der er en række zoner i linsen med forskellig styrke der gør det muligt at bruge denne linse når man lider af aldersbetinget langsynethed.

Kontaktlinser med glidende overgang

Progressive linser har det der kendes som glidende overgang. Er du vant til briller med glidende overgang, så kan du faktisk se frem til en forbedring, hvis du istedet bruger kontaktlinser med glidende overgang. Linsen sidder fast på øjet, så dit syn bliver meget bedre når du i stedet anvender progressive kontaktliser, da du får korrektionen ud at skulle vinkle øjet mod brillen.

Kontaktlinser med læsefelt

Bifokale linser (kendes også som multifokale linser) har læsefelter indbygget i linsen, hvilket betyder at der er en skarp overgang mellem styrkerne i linsen. Dette er et fremragende valg hvis du lider af gammelmandssyn. Her får du altså både en linse der kan korrigere for dette, men også tage højde for en eventuel nedsat syn som følge af fx nærsynethed. Dermed slipper du for at lede efter dine læsebriller.

Generelt om flerstyrkelinser

Gammelmandssyn kaldes for presbyopi, hvilket stammer fra det græske sprog og betyder ”gammel mand”. Det er noget der rammer langt de fleste efter de er fyldt 40. Har du ofte hovedpine eller lider af træthed når du forsøger at fokusere, så kan det være at du er ramt af presbyopi. Det er derfor en god ide at tage et møde med dine optiker for at finde ud af om et par kontaktlinser af denne type kunne være noget dig. Har du for eksempel haft perfekt syn og ønsker ikke at begynde med briller nu, ja så kan du bruge denne type linse.

Disse linser findes både som almindelige månedslinser, hvor du tager dem ud hver aften. Du kan også få linser med flere styrker som endagslinser og til sidst er der også mulighed for at vælge dem som døgnlinser – altså linser du har på i op til 30 dage ad gangen uden at tage dem ud.

Når du skal købe multifokale linser og progressive linser, så skal du kende din

  • Styrke
  • Basiskurve
  • Diameter
  • X-Styrke eller ADD

X-Styrke eller ADD som det kaldes er den tillægskorrektion der skal til for at du kan fokusere tæt på.

Multifokale linser / progressive linser vs. andre linsetyper

Multifokale linser eller progressive linser er normalt en dyrere linse end de almindelige linser, men der er mange penge at spare ved at handle dine linser på nettet. Det er muligt at købe billige multifokale linser online, som er den nøjagtig samme linse du skulle have betalt i dyre domme for hos den normale optiker.